Maskisuositukset lisääntyvät

Espanjassa tulee voimaan 21.5.2020 maskipakko kaikille 6 vuotta täyttäneille. Maskia tulee käyttää kaikissa tilanteissa, joissa etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin ei ole mahdollista.

Tieteellistä ja käytännön kokemusta maskien käytön hyödyistä Covid-19 hidastamisessa ja pysäyttämisessä on paljon. Suomen hallitus siitä huolimatta vielä miettii maskien käyttöön liittyviä kysymyksiä.

Monet asiantuntija suosittelevat, että maskien käyttö olisi suotavaa vähintään suuremmissa ihmisjoukoissa ja ruuhkaisissa tiloissa. Suurin hyöty maskien käytöllä saadaan, kun niitä käytetään laajasti, eikä ainoastaan muutamien henkilöiden toimesta. Maskien laajan käytön avulla olisi mahdollista saada tartuttavuustekijää mittaavaa R0-lukua alaspäin.

Maskien käyttö on suositeltavaa jo yli 50 maassa. Suomessa julkisesti maskeja koskevat keskustelut on ollut pääosin vähätteleviä, mutta pieniä pilkahduksia on näkynyt jo maskien puolestapuhujien suuntaan esimerkiksi THL:n edustajien toimesta.

Lähes kaikki maskien käyttöä koskevat julkaisut tukevat maskien käyttöä laajasti ja lähes kaikki asiaan perehtyneet julkaisijat suosittelevat niiden käyttöä. Euroopassa on yleisesti suhtauduttu maskien käyttöön negatiivisesti, mutta yhä useampi Euroopan maa on suositellut niiden käyttöä Covid-19 hidastamisessa ja pysäyttämisessä.

Tärkeää maskien käytössä on se, että niitä käytetään oikein. Maskin käyttöohjeet löydät täältä.

Jätä kommentti (all fields required)

Kommentit hyväksytään ennen julkasua.

Finnish
Finnish