Tietoa hengityssuojaimista

Tiivis hengityssuojain antaa tehokkaan suojan esimerkiksi haitallisilta infektionaiheuttajilta, kuten bakteereilta ja viruksilta, jotka saattavat levitä ilmatilassa. Kertakäyttöinen suodattava hengityssuojain (FFP) on nimensämukaisesti kertakäyttöinen, kuitenkin julkisellakin puolella on tutkittu uudelleenkäyttöä ja se on mahdollista. Jos tuotetta uudelleenkäyttää, pitää se luonnollisesti desinfioida.

Kuinka asetan suojaimen kasvoille?
Desinfioi kädet joko pesemällä ne huolellisesti vedellä ja saippualla tai jos se ei ole mahdollista käsidesillä tai desinfioivalla pyyhkeellä. Ota suojaimen lenkeistä kiinni ja vie suojain kasvoille. Varo koskemasta suojaimen sisälle. Venytä suojaimen lenkit korvien taakse. Jos korvien taakse menevät lenkit ovat liian pitkät, niin kieritä niitä lyhyemmiksi tai tee lenkkiin pieni solmu. Muotoile suojain mukavaksi ja sopivaksi. Meillä on myynnissä myös lasten kokoisia suu-nenäsuojia, jotka koveltuvat myös pieni ja kapeakasvoisille. Meillä suu-nenäsuojissa on aina suomenkieliset ohjeet suojaimen käytöstä.

Kuinka otan suojaimen pois kasvoilta?
Vie yksi käsi hengityssuojaimen nenän alueelle ja ota siitä kiinni. Vie toinen käsi kiinnityslenkille ja ota hengityssuojain pois kasvoilta ja laita se kannelliseen roskakoriin. Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla, tai jos se ei ole mahdollista käytä käsidesiä, jonka on alkoholipitoisuudeltaan yli 75 prosenttia. Kun olet liikkeellä, muista aina ottaa mukaan desinfioivia pyyhkeitä tai käsidesiä!

Miten suojaimet on pakattu?
Tuotteemme on aina pakattu hygienisesti tehtaalla. PIenet lähetykset postitetaan kirjeitse suoraan kotiin, joten niitä ei tarvitse hakea Postin palvelupisteeltä. Isommat pakkaukset lähetetään joko postin noutopisteeseen tai valintasi mukaan kotiin.

Mitä hyötyä hengityssuojaimista ja suu-nenäsuojaimista on?
Hengitysuojaimet suojaavat oikein käytettyinä virukselta 100%:sti. FFP3 suojaintaso on käytössä sairaaloissa, joissa esim. hoidetaan Covid-potilaita. Sairaaloissa on käytössä yleensä myös visiiri ja suojaava asu. FFP2 tason suojaimet eivät suodata pienimpiä partikkeleita, mutta oikein käytettyinä nekin tarjoavat erittäin hyvän suojan jollei ilmassa ole paljon virusta sisältäviä aerosoleja. Huomioitavaa on,että venttiilillä varustettu suojain on helpompi hengittää, mutta vastaavasti ei suojaa muita ihmisiä täysin mikäli itselläsi on tartunta.

Millaiset suositukset on hengityssuojaimista ja suu-nenäsuojaimista?
Suu-nenäsuojaimet vähentävät pisaroiden välittymistä hengitysteitse. Vaikka suojaimet eivät aina täysin suojaa viruksilta, niin ne vähentävät välittyvää viruskuormaa huomattavasti. Tämä myös vähentää tutkimusten mukaan vakavan tautimuodon riskiä. Nyt elokuun alusta jopa STM suosittelee suu-nenäsuojien käyttöä silloin kun turvaväliä ei voida pitää. Maailmalla maat, joissa suojaimet ovat olleet aktiivisessa käytössä, ovat selvinneet epidemiasta muita paremmin. Suu-nenäsuojat ovat myös pakollisia suurimmalla osalla lentoyhtiöistä, lentokentillä ja tällä hetkellä esim. useassa Euroopan maassa suojainten käyttö kaikissa julkisissa sisätiloissa on sakon uhalla pakollista.

Käyttö Suomessa?
Uusimmat lukuisat tutkimukset suosittelevat lähes yksimielisesti hengityssuojainten ja suu-nenäsuojien käyttöä. On hienoa, että käyttö on nyt syksyllä viimein merkittävästi lisääntynyt myös Suomessa. Suojainta käyttämällä huomioit myös muita ja erityisesti suojaat riskiryhmiin kuuluvia, joille virus voi olla hengenvaarallinen. Itselläsi saattaa olla oireeton tartunta ja suojautumalla et myöskään levitä virusta.

Käyttö terveydenhuollossa?
Sairaaloissa käytetään joko kirurginmaskeja (vähintään Type II luokiteltu suu-nenäsuojain)
 tai FFP- suojaimia. Koronaviruksen koko on niin pieni, että vain FFP3 suojaimet eivät päästä virusta lainkaan läpi laboratorio-oloissa, kuitenkin käytännössä meillä myytävät suojaimet toimivat kuluttajakäytössä hyvin. Meillä myytävät tuotteet soveltuvat suojaustason mukaisesti sairaalakäyttöön. Type I luokan suu-nenäsuojaimet soveltuvat ammattikäyttöön esim. hoivakodeissa. Type IIR luokan suojain on roiskesuojattu, sitä käytetään sairaaloissa silloin kun roiskesuojaus on tarpeen. Type IIR suojain kestää myös kastumatta pitkäaikaisempaa käyttöä. Huomioi aina suojainten laatu, siitä lisää blogissamme. Markkinoilla on oikeasti todella monenlaista laatua!

Kangasmaskit?
Julkisuudessa on myös suositeltu huivin ja kangasmaskien käyttöä. Tämäkin suojaa luonnollisesti paremmin kun ei mitään, mutta suojaustaso ei vastaa kertakäyttöistä 3-kerroksista suojainta. Kangasmaskeja on myös eritasoisia, meillä on myynnissä myös testatulla suodatinkankaalla varustettu kangasmaski, joka antaa BFE94 tasoisen suojan eli suojaustaso riittää ammattikäyttöönkin. Hoiva-alalle ja sairaaloihin toimitamme kuitenkin vain kertakäyttöisiä suu-nenäsuojia ja hengityssuojaimia.

Riskiryhmät ja muu suojautuminen?
Muista aina huolellinen käsihygieniä, turvavälit ja vältä ruuhkaisia tilanteita erityisesti sisätiloissa. Jos matkustat esim. julkisilla liikennevälineillä tai muuten et voi pitää turvaväliä, suosittelemme vahvasti suu-nenäsuojan käyttöä.

Mikäli kuulut riskiryhmään tai vietät aikaa riskiryhmiin kuuluvan kanssa, suosittelemme FFP3 tai jos et ole aivan lähikontaktissa FFP2- suojainta. Jos esim. riskiryhmään kuuluva ei hengitysvaikeuksien myötä voi pitää normaalia FFP- suojainta, kannattaa kokeilla venttiilillä varustettua mallia. Lisäksi kannattaa käyttää visiiriä. Hyvän suojauksen saat riskiryhmien tapaamisissa, jos itse käytät FFP3 tasoista hengityssuojainta ilman venttiiliä ja riskiryhmään kuuluva käyttää ainakin visiiriä ja mahdollisuuksien mukaan suojainta. Luonnollisesti muista pestä kädet mahdollisimman usein ja aina kun tulet tilanteesta, jossa olet voinut saada virusta käsillesi.

 

 

Finnish
Finnish