Monet infektiolääkärit suosittelevat maskien käyttöä

Monet infektiolääkärit suosittelevat maskien käyttöä ja ihmettelevät sosiaali- ja terveysministeriön (STM) perjantaina julkaisemaa selvitystä kasvomaskien käytöstä.

Sairaalaoloissa suu-nenäsuojaimet estävät henkilökunnan tartuntoja, jotta henkilökunta ei saa tartuntoja. Ne toimivat myös toisin päin, että henkilökunta ei levitä tartuntoja. Sama periaate toimii myös kansalaisten keskuudessa, kun suojaimia käytetään oikein. Terveydenhuollossa kasvosuojaimien käyttö on välttämätöntä, joten saman periaatteen mukaan suu-nenäsuojaimia tulisi käyttää ahtaissa tiloissa myös kansalaisten keskuudessa.

Asiantuntijoiden mukaan käytössä olevat kasvomaskit estävät niin tartunnan leviämistä kuin tartunnan saamista. Monien asiantuntijoiden mielestä hallituksen pitäisi ehdottomasti ottaa kantaa suojainten käyttöön tietyissä tilanteissa, kuten ahtaissa ihmisjoukoissa ja julkisissa kulkuvälineissä sekä riskiryhmiin kuuluvilla ja suositella sitä.

Riippumatta kasvomaskista ja sen laadusta, se estää pisaroiden leviämistä. Laadukas hengityssuojain estää myös tartunnan saamista. Asiantuntijoiden mukaan kasvosuojusten käyttöä Suomessa pitäisi suositella tilanteissa, joissa on ihmisiä lähekkäin.

Kasvomaskien käyttö on tarpeellinen suojautumiskeino ruuhkapaikoissa yhdessä jo suositeltujen suojautumistapojen, eli käsienpesun, turvavälien ja oikean yskimistekniikan kanssa.

STM:n kanta kuulostaa absurdilta näiden asiantuntijakommenttien jälkeen. STM:n selvityksessä ei ole otettu lainkaan huomioon uusimpia tutkimustuloksia Covid-19 viruksesta, jonka takia Suomessa suojaimia ei ole nähty tarpeellisiksi. STM:n johtopäätökset nojautuvat siihen, että riittävää tutkimustietoa ei ole kasvomaskien käytön vaikutuksista. Tutkimustietoa ei ole muustakaan pandemian leviämisen ehkäisyyn takia tehdyistä toimenpiteistä, mutta silti ne ovat otettu käytäntöön. Puuttuva tieto siitä, että onko kasvomaskeista hyötyä ei tarkoita sitä, etteikö väestön kasvomaskien käyttö olisi yksi toimiva keino koronaepidemiaa torjuttaessa.

Maailmalla monet maat ovat jo tukeutuneet tuoreimpaan tutkimustietoon ja edellyttävät kasvomaskeja julkisessa liikenteessä sekä ahtaissa tiloissa. Kasvomaskien käytön suosituksia ei voi nojata niiden huonoon saatavuuteen ja maskien saatavuus paranee koko ajan.

Jätä kommentti (all fields required)

Kommentit hyväksytään ennen julkasua.

Finnish
Finnish