Olemmeko valmiina koronaviruksen toiseen aaltoon?

Koronaviruksen leviämistä voidaan estää monilla eri menetelmillä. Torjuminen kannattaa aloittaa jo ennen toisen aallon alkamista. Epidemian leviämisen jälkeen se on huomattavasti haastavampaa. Asiantuntijat arvioivat, että koronaviruksen toinen aalto voi iskeä meille jo syksyllä. Tässä kohtaa on tärkeää käyttää kaikki työvälineet, jotka meillä on käytössä epidemian hallintaan, jotta pystymme turvaamaan terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyden.

Keskustelu maskien hyödyllisyydestä on noussut jälleen puheenaiheeksi. Kansainvälisesti niiden käyttöä suositellaan ja paikoittain maskien käyttö on jopa pakollista, mutta Suomessa virallista suositusta ei ole vielä tullut.

Asiantuntijoiden mukaan niiden käyttöä kannattaisi suositella esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä, jossa turvavälejä ei pystytä pitämään. Suositus on aina vapaaehtoinen ja viestii siitä, että  kaikki epidemian leviämistä ehkäisevät toimet on otettu käyttöön. Nyt kun ihmiset palaavat kesälomamatkoiltaan toimistoille ja kouluihin, niin on erittäin todennäköistä, että tautitapaukset lisääntyvät.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC suosittelee maskien käyttöä, liikkuessa julkisilla paikoilla ja kun turvavälejä ei pystytä pitämään. Maskisuositukset perustuvat tieteelliseen näyttöön niiden hyödyllisyydestä.

Nyt olisikin tärkeää saada ohjeistuksia maskien käytöstä myös Suomessa. Emmehän halua päätyä samaan tilanteeseen kun pandemian alkaessa. Olemme päässeet rauhalliseen koronatilanteeseen, joka ei ole itsestäänselvyys, kun katsoo tilannetta maailmalla. Tilanne voi huonontua radikaalistikin jopa viikoissa, jos aloitamme liian huolettoman arjen rajoitusten lievetessä.

Epidemian leviämisen estämisen kannalta jo käytössä olevia tärkeitä työvälineitä ovat tartuntojen jäljittäminen ja -testaus, hyvä käsihygienia, yli kahden metrin turvavälit. Näitä vahvistamaan tarvitsisimme vielä suosituksen yhdestä työvälineestä, jonka voimme laittaa kasvoillemme - kasvomaskit.

Lämna en kommentar (alla fält krävs)

Kommentarer kommer att accepteras före publicering.

Swedish
Swedish